Romein
8 september 2023

Veel lol, maar serieus als het moet

De mensen van de afdeling Montage van Romein Beton in Dodewaard zijn overal in ons land te vinden. Daar zetten ze bruggen, viaducten en duikers netjes in elkaar. Jan-Willem van Homoed en Hennie Vingerhoets werken er als ploegleider.

1. Wie ben je en wat doe je bij de afdeling montage van Romein?

Hennie: “Ik ben Hennie Vingerhoets, 57 jaar oud en afkomstig uit Ridderkerk. Ik ben ploegleider van een montageploeg. Als ik naar Dodewaard moet, dan zit ik al om vijf uur op de weg. Maar het komt ook vaak voor dat ik rechtstreeks naar een klus ga. Ik geef leiding aan collega’s en werk zelf ook mee. Vroeger noemden ze dat meewerkend voorman.”

Jan-Willem: “Jan-Willem van Homoed, 53 jaar oud en ook ploegleider van de montageafdeling. Ik woon in Dodewaard. Vlakbij Romein, achter de voetbalvelden. Als ik de auto gestart heb, ben ik er al. Zoals Hennie al zei, zijn we heel vaak op locatie aan het werk om bruggen, duikers en viaducten te monteren. Wij zijn er samen verantwoordelijk voor dat alle elementen netjes op hun plek komen.”

Romein - Hennie Vingerhoets (links) en Jan-Willem van Homoed (202307)

Hennie Vingerhoets (links) en Jan-Willem van Homoed van Romein Beton.

2. Wat betekent je werk voor je?

Hennie: “Romein is een prettig bedrijf om voor te werken. Ik heb fijne collega’s en veel plezier op het werk. En als ik na een dag werken thuiskom, heb ik daarom thuis ook plezier. De werksfeer is goed en we gaan allemaal leuk met elkaar om. De montageafdeling is net één grote familie. Ik heb een tijdje geleden al een jaar voor Romein gewerkt, maar moest eruit omdat er minder werk was. Ik was blij dat ik na enige tijd een telefoontje kreeg dat ze me toch weer konden aannemen. Ik miste het werk, de sfeer en de collega’s. Ik heb in de tussentijd even bij een ander bedrijf gewerkt en dan besef je wel wat je mist. Plezier in je werk is zo belangrijk.”

Jan-Willem: “Maar jij hebt altijd plezier, Hennie. We zeggen altijd: Hennie vindt alles leuk. Ik ben blij dat ik bij Romein werk. Anders hou je het niet al 23 jaar vol, zoals ik. Het bevalt nog steeds, mede doordat de onderlinge sfeer goed is. De meesten werken hier al lang, je kent elkaar door en door.”

3. Wat is het leukste dat je hebt gedaan in je werk?

Hennie: “Ik moet even nadenken. Geef jij maar eerst antwoord, Jan-Willem.” Jan-Willem: “Het is sowieso al leuk om op pad te gaan en op locatie te werken, maar het aanleggen van twee tunnels in een pretpark vond ik wel heel leuk. Die zitten in het traject van een spoortreintje. Het is aardig omdat de plek bijzonder is en je meewerkt aan iets waar veel mensen plezier aan beleven. En als je dan met je kinderen naar het pretpark ging, moest iedereen natuurlijk in het treintje om even die tunnels te zien, haha. Ook het monteren van de tegeltjesbrug in Giekerk, op de route van de Elfstedentocht, was bijzonder om te doen. Daar zitten allemaal tegeltjes op van duizenden deelnemers. Ook de aanleg van de tunnel onder het TT-circuit in Assen staat me bij. Dat zijn bijzondere klussen, de krenten in de pap.”

Hennie: “Ik moest even nadenken omdat ik eigenlijk elke brug, duiker of tunnel die we aanleggen bijzonder vind. Het geeft gewoon veel voldoening als je ’s ochtends vroeg ergens midden in het land komt en er is nog niks, je de kraan opbouwt, het andere werk doet en ’s avonds er een brug ligt. Dan heb ik een fantastische dag. Als het gaat om bestaande wegen of het spoor werken we ook veel ’s nachts en in weekenden, dat heeft ook wel iets.”

4. Hoe is de sfeer binnen de afdeling?

Hennie: “Daar hoef ik niet lang over na te denken. Die is geweldig, dat kom je niet vaak tegen. We zijn eerlijk tegen elkaar, vertellen alles en maken geen ruzie. Natuurlijk is er weleens wat, maar dan spreken we het uit en gaan we weer verder. Ik ben blij dat ik ertussen mag zitten. Ik kwam hier vorig jaar toch als een soort buitenstaander binnen, maar werd meteen geaccepteerd door de jongens. Ik voelde me vanaf het begin welkom en dat is gewoon heel belangrijk. We zijn open tegen elkaar en ik vraag ’s ochtends bij het begin van het werk ook altijd aan de jongens of zij nog een mening hebben over de manier waarop we het werk kunnen uitvoeren. Meestal is dat niet het geval en willen ze gewoon aan het werk gaan.” Jan-Willem: “We kennen elkaar al heel lang op onze afdeling. Als er wat aan de hand is, ook privé, dan praten we erover en steunen we elkaar. We hebben verder een goede band met de mensen op kantoor, dat is ook fijn. Op het werk zelf zitten we soms lekker te donderjagen met elkaar. Met een beetje schik gaat het werk beter. En als het moet zijn we bloedserieus.”

5. Als je wat zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Hennie: “Euh, niet zo veel geloof ik. Ik denk wel dat het belangrijk is dat we blijven verjongen. We worden allemaal natuurlijk ouder en het is best pittig werk. Het zou mooi zijn als we er jongeren bij zouden krijgen.” Jan-Willem, die tijdens het antwoord van Hennie even naar het toilet was: “Ik zou niets veranderen, alleen wat jongeren erbij. Maar ja, die jongelui hebben niet zoveel interesse in dit werk. Veel van hen willen doorleren, maar we hebben natuurlijk wel specialisten nodig in Nederland. Ik denk dat er op een gegeven moment wel het besef gaat komen dat we ook werkmensen nodig

Engineering, productie en montage

Romein Beton produceert prefab betonnen elementen voor civiele constructies en kan in iedere fase van het bouwproces instappen. Romein onderscheidt zich in het integraal aanbieden van engineering, productie en montage van de betonelementen. Het gaat daarbij om zowel standaard als klantspecifieke oplossingen voor bruggen, viaducten, duikers, tunnels en (geluids)wanden.