Romein
8 december 2023

Betonduikers plaatsen: hier moet je rekening mee houden

Betonduikers zijn van belang in bouw- en infrastructuurprojecten om waterstromen te geleiden, af te voeren of te reguleren. Ze spelen een essentiële rol in waterbeheersing. In dit blog gaan we dieper in op wat betonduikers zijn en waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen ervan.

Wat zijn betonduikers?

Betonduikers, gemaakt van stevig en duurzaam beton, zijn rechthoekige kokers die een sleutelrol spelen in het beheren van waterstromen, wat essentieel is voor het voorkomen van overstromingen en erosie. Ze helpen bij het veilig en efficiënt transporteren van water onder wegen en paden door. Daarnaast dragen ze bij aan de bescherming van dieren door veilige passages onder drukke wegen te bieden. Door de veelzijdigheid, duurzaamheid en essentiële rol in zowel stedelijke als natuurlijke omgeving, zijn betonduikers onmisbaar in moderne bouw- en milieubeheer projecten. Lees hier alles over een betonnen duiker en zijn voordelen. 

Zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van betonduikers

Voordat je een betonduiker plaatst, is het essentieel om de draagkracht van de ondergrond te beoordelen. De ondergrond moet voldoende draagkracht hebben om het gewicht van de duiker en de mogelijke belastingen te kunnen dragen. Het is raadzaam om een grondmechanisch adviesbureau in te schakelen dat de bodemgesteldheid onderzoekt om te bepalen of de ondergrond geschikt is. Het plaatsen van betonduikers vereist verschillend materiaal, waaronder graaf- en hijswerktuigen en eventueel materiaal dat de sloot tijdelijk sluit.

Vergunning aanvragen voor het plaatsen van een betonduiker

Wanneer je van plan bent een betonduiker te plaatsen, is het noodzakelijk om te weten of er een vergunning voor nodig is. In de meeste gevallen kan het plaatsen van een betonduiker niet zomaar. Er is vaak een (water)vergunning of ontheffing nodig. Deze wordt doorgaans afgegeven door de provincie of het waterschap, afhankelijk van de locatie en de aard van het werk. De noodzaak voor een vergunning hangt samen met de impact van de duiker op de waterhuishouding en het milieu. De vergunning kan worden aangevraagd door zowel de opdrachtgever als de aannemer. In sommige gevallen neemt de aannemer deze taak op zich als onderdeel van het totale projectmanagement. Echter, in andere gevallen is het de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de nodige vergunningen te verkrijgen.

Montage werkwijze bij Romein Beton

Romein Beton volgt een gestructureerde en zorgvuldige aanpak bij het monteren van betonduikers. Deze aanpak zorgt voor efficiëntie, veiligheid en kwaliteit gedurende het gehele proces, van de offerteaanvraag tot de uiteindelijke oplevering.

  • Offerteaanvraag: Romein Beton is nauw betrokken bij de offerteaanvraag om te helpen bij het bepalen van de werkwijze, prijs en voorwaarden. 
  • Projectoverdracht na opdracht: Na het ontvangen van de opdracht vindt er een overdracht plaats, waarbij zaken zoals de begroting en de planning voor de montage worden vastgelegd.
  • Voorbereidend contact: Er wordt ruim voor de uitvoering contact opgenomen met de uitvoeringsverantwoordelijke van de opdrachtgever.
  • Afstemming op locatie: Voor de start van de montage vindt een afspraak op locatie plaats voor afstemming over veiligheid, werkwijze en planning.
  • Controleren van de werkwijze: Er wordt gecontroleerd of de werkwijze in overeenstemming is met de uitgangspunten van het contract.
  • Werkvoorbereiding: De werkvoorbereiding omvat het opstellen van een werkbegroting en het uitwerken van de planning.
  • Inkopen: Benodigde  inkopen worden vastgelegd, waaronder de kraan en het regelen van transport.
  • Briefing montageploeg: De uitvoeringsteams worden grondig gebriefd over de uitvoeringsdetails.
  • Uitvoering: De daadwerkelijke montage van de betonduiker wordt uitgevoerd volgens afspraak.
  • Oplevering: Na de uitvoering volgt de oplevering, waarbij kwaliteitscontroles verstrekt worden aan de opdrachtgever.

Deze gestructureerde aanpak verzekert dat elk project met de grootste zorg en aandacht voor detail wordt uitgevoerd. Romein Beton zorgt ervoor dat elke stap in het proces wordt gekenmerkt door nauwkeurige planning, duidelijke communicatie en strikte naleving van veiligheids- en kwaliteitsstandaarden. Dit resulteert in een betrouwbare en efficiënte montage van betonduikers. 

Weten welk type betonduiker bij jouw project past?

Romein Beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op.

Romein keuzehulp

Download onze keuzehulp