Romein
12 december 2023

Hoe kun je een sloot dempen met een standaard duiker?

Op plekken waar water een belangrijke rol speelt in het landschap is het soms wenselijk om een sloot te dempen. Het dempen van een sloot is het vernauwen of dichtgooien van een sloot en kan om verschillende redenen worden overwogen, zoals waterbeheersing of het herinrichten van een gebied. In deze blog bespreken we alle mogelijkheden van het dempen en waarom een standaard duiker een goede keuze is.

Er zijn veel verschillende manieren om een sloot te dempen, afhankelijk van de specifieke situatie en de gewenste uitkomst. We bespreken de meest voorkomende opties.

 • Opvullen met grond: dit is de meest traditionele manier om een sloot te dempen. Hoewel het dempen van een sloot met zand een haalbare optie is, is het een vrij arbeidsintensief proces en kan het mogelijk milieuproblemen veroorzaken. Het dempen van een sloot met zand onderbreekt namelijk de natuurlijke waterstroom en kan mogelijk milieuproblemen veroorzaken.
 • Gebruik van puin: In uitzonderlijke gevallen kan gekozen worden voor puin voor het dempen van een sloot, bijvoorbeeld als er een tekort is aan vrije ruimte of als tijdelijke oplossing. Het vullen van sloten met puin wordt niet aanbevolen, omdat dit kan leiden tot milieuvervuiling, watervervuiling en verstoring van natuurlijke ecosystemen.
 • Kleischotten: Een sloot dempen met kleischotten is een methode die wordt gebruikt om de natuurlijke waterstroom van een sloot te onderbreken en het water af te leiden.
 • Damconstructie: Een sloot kan ook worden gedempt met een damconstructie. Een damconstructie is een kunstmatige barrière die wordt gebouwd om de waterstroom in een sloot of beek te blokkeren, waardoor de sloot wordt opgevuld of afgesloten. Het nadeel van een damconstructie is dat het de natuurlijke waterstroom onderbreekt. 
 • Ecologische inrichting: Het is ook mogelijk om op een ecologische manier een sloot te dempen met natuurvriendelijke inrichtingen en technieken. Denk hierbij aan bomen, struiken, rietkragen, kokosvezelzakken etc. Het ecologisch dempen van een sloot bevordert de natuurlijke diversiteit, helpt bij het behoud van lokale ecosystemen en minimaliseert de negatieve gevolgen voor het milieu. Het vereist zorgvuldige planning en uitvoering om ervoor te zorgen dat de natuurlijke processen worden ondersteund en de lokale flora en fauna worden beschermd.
 • (Standaard) Duiker: Het dempen van een sloot met een duiker is een proces waarbij een betonnen duiker wordt gebruikt om de sloot over te steken en daarmee de natuurlijke waterstroom behoudt.

In deze blog zoomen we verder in op het dempen van een sloot met een standaard duiker. 

Wat is een standaard duiker en wat zijn de voordelen?

Een standaard duiker is een prefab betonnen duiker welke speciaal ontwikkeld is met efficiëntie in gedachten. Vanuit de markt kwam regelmatig de vraag naar duikers met gelijkwaardige belastingen en afmetingen. Op basis van deze bevindingen heeft Romein Beton een standaard duiker ontwikkeld. Het grote voordeel van een standaard duiker is dat de engineering al is voltooid, waardoor de duiker snel kan worden geleverd en tegen gunstige kosten kan worden geïnstalleerd. In sommige gevallen is de standaard duiker uit voorraad leverbaar. Een standaard betonnen duiker is een uitstekende oplossing die zowel efficiëntie als duurzaamheid biedt bij het dempen van een sloot. Lees hier meer over de grote vraag naar de standaard duiker van Romein. 

De voordelen van een standaard duiker zijn:

 • Snelle installatie
 • Korte doorlooptijd van projecten
 • Uit voorraad leverbaar

Hoe een sloot dempen met een standaard duiker?

Het plaatsen van een standaard duiker om een sloot te dempen, bestaat uit meerdere fases. We nemen deze fases stap voor stap met je door. 

1. Ontwerpen

 • Identificeer de specifieke eisen en doelstellingen van het project, zoals de gewenste afmetingen en locatie van de betonnen duiker. 
 • Overweeg een professionele ingenieur of een deskundige te raadplegen voor het ontwerp
 • Kies de juiste betonnen duiker (link naar keuzehulp) die het meest geschikt is voor de situatie, rekening houdend met bijvoorbeeld de waterdoorstroming en belasting. 
 • Verkrijg de benodigde vergunningen en toestemming van de relevante overheidsinstanties.

2. Planning

 • Stel een gedetailleerd projectplan op, inclusief een tijdlijn en budget.
 • Kies de juiste tijdsduur. De tijdsduur van het monteren van een betonnen duiker is afhankelijk van de grootte en lengte van de duiker. Een kleine duiker die niet nagespannen hoeft te worden kan in één werkdag gemonteerd worden. Bij een langere duiker is er meer tijd nodig.
 • Kies of de betonnen duiker zelf geplaatst gaat worden of dat de standaard duiker gemonteerd moet worden door een expert. 

3. Voorbereiden

 • Zorg ervoor dat alle betrokkenen goed zijn geïnformeerd over veiligheidsmaatregelen en milieuprotocollen om ongevallen en negatieve milieu-impact te voorkomen.
 • Markeer en maak de locatie vrij waar de duiker zal worden geplaatst door eventuele obstakels en begroeiing te verwijderen.
 • Verzamel alle benodigde materialen, gereedschappen en apparatuur.

4. Plaatsen

 • Installeer of laat de duiker installeren volgens het ontwerp. Het is belangrijk om de duiker zorgvuldig te plaatsen, inclusief juiste afstemming en positionering, om problemen zoals waterlekkage te voorkomen.

5. Aansluiten

 • Als de duiker wordt gebruikt voor waterbeheer, sluit deze dan aan op de bestaande waterafvoerkanalen en leidingen. De aansluiting moet voldoen aan lokale normen en voorschriften.

6. Afwerken

 • Herstel de omliggende omgeving, zoals het egaliseren van de grond en het herstellen van de begroeiing, om de duiker naadloos in het landschap te integreren.

Weten welk type duiker bij jouw project past?

Romein beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op. 

Romein keuzehulp

Download onze keuzehulp