Romein
12 december 2023

Vier redenen om te kiezen voor een rechthoekige prefab betonnen duiker

De aanleg van dammen, paden en wegen zijn slechts voorbeelden van verschillende projecten waarbij betonnen duikers onmisbaar zijn. Het inzetten van prefab betonnen duikers leveren bij deze projecten vele voordelen op. In deze blog lees je waarom je zou moeten kiezen voor een rechthoekige prefab betonnen duiker.

Wat is een prefab betonnen duiker?

Een betonnen duiker is een kokervorming element dat wordt gebruikt om water te laten kruisen met paden en wegen. Ook faunatunnels, die worden ingezet zodat dieren veilig drukke wegen kunnen passeren via een ondergrondse tunnel, worden vaak betonnen van duikers gemaakt.

Bij een prefab betonnen duiker zijn de elementen vooraf in de fabriek gemaakt. Deze losse elementen worden vervolgens naar de bouwplaats vervoerd om op locatie in elkaar gemonteerd te worden. Dit biedt verschillende voordelen waarvan wij er vier hebben uitgelicht.

1. Een hogere bouwsnelheid

Doordat prefab betonnen duikers in onze fabriek worden geproduceerd, zijn ze direct klaar voor montage wanneer ze op de bouwplaats geleverd worden. Na montage kunnen de duikers gelijk worden belast. Dit biedt een hogere bouwsnelheid dan in situ beton, waarbij eerst de wapening en mal op locatie moeten worden klaargemaakt om vervolgens na het storten ook nog uit te harden. Het gebruiken van in situ beton is ook erg weersafhankelijk. Wanneer het vriest of regent kan er natuurlijk geen beton gestort worden. Daarnaast beschikken de prefab betonnen duikers van Romein Beton over kant- en klare voegoplossingen, waardoor ze eenvoudig en snel te monteren zijn.

2. De kwaliteit van een prefab betonnen duiker

De prefab betonnen duikers van Romein hebben een constante kwaliteit. De duikers worden namelijk in de fabriek gemaakt, waardoor slechte weersomstandigheden geen rol spelen. In situ beton daarentegen heeft wél last van weersomstandigheden. Het zorgvuldige productieproces in de fabriek zorgt ervoor dat altijd met het geoptimaliseerd betonmengsel wordt gewerkt en de betonnen duikers van de beste kwaliteit worden geproduceerd. Daarnaast is het eindproduct van Romein KOMO-gecertificeerd en daarbij objectief getoetst en goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen.

3. Prefab betonnen duikers bieden flexibiliteit

De toepassingen van betonnen duikers lopen erg uiteen. Iedere toepassing vraagt weer om een andere functionaliteit. Zo hoeven rubberring duikers niet nagespannen te worden en kunnen spanduikers op iedere ondergrond geplaatst worden. Bij Romein Beton bieden wij voor iedere situatie de geschikte prefab betonnen duiker. Is er voor jouw project een zeer specifieke uitvoering nodig? Ook dan bieden wij prefab betonnen duikers op maat die vaak binnen enkele weken geproduceerd kunnen worden.

4. Duurzaamheid 

Het is bij projecten doorgaans erg belangrijk dat het eindresultaat duurzaam is en een lange tijd mee gaat. Dit maakt dat de prefab betonnen duikers van Romein Beton erg geschikt zijn. Ze hebben namelijk een levensduur van 50 of 100 jaar. Dit komt onder andere door de samenstelling van het beton, vezelversterking en het vervangen van de wapening.
Daarnaast zorgt het gebruik van prefab betonnen duikers ook voor CO₂-reductie. De R1-MS duikers kunnen bijvoorbeeld hergebruikt worden in andere projecten. Wanneer dit niet mogelijk is, kan er van de duikers betongranulaat gemaakt worden wat weer gebruikt kan worden voor andere projecten.

Weten welk type duiker bij jouw project past?

Romein beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op. 

Download onze keuzehulp