Romein
22 december 2022

Een betonnen duiker: wat is het en wat zijn de voordelen?

Waar weg en water elkaar kruisen, zien we vaak 2 typen kunstwerken: een brug of een duiker. Een brug is voor iedereen zichtbaar, maar een duiker meestal niet. Daardoor is de duiker ook minder bekend. In deze blog lees je alles over de betonnen variant en ontdek je de voordelen daarvan.

Een betonnen duiker is een kokervormig element, voorzien van wapeningsstaal. Bij Romein Beton produceren we deze als prefab elementen, waarbij je de keuze hebt uit allerlei voeg- en constructieve oplossingen. Daardoor zijn er in de praktijk  ook talloze toepassingen en varianten mogelijk.

Water, dieren of kabels door betonnen duiker

De duiker wordt het meest ingezet waar weg en water elkaar kruisen. Het water kan dan door de duiker onder de weg doorstromen. Maar in de infra of de bouw worden ze ook regelmatig gebruikt om dieren veilig onder een weg door te laten gaan of om kabels of leidingen doorheen te laten lopen. 

Voordelen van een betonnen duiker

Het gebruik van een duiker van beton biedt enkele belangrijke voordelen. Zo heeft onze beton een levensduur van wel 50 tot 100 jaar, waardoor je er lange tijd geen omkijken naar hebt. Daarnaast kan het materiaal hoge belastingen aan én kunnen de verschillende duikers geschikt voor diverse ondergronden.

Dat we in onze fabriek onder optimale omstandigheden rechthoekige betonnen duikers maken – naast allerlei andere producten –, brengt nog meer voordelen met zich mee. Dankzij de rechthoekige vorm en het toepassen van gewapend beton, kunnen de elementen hoge belastingen aan. Ook is de doorstroombreedte over de hele duiker gelijk, waardoor er veel water tegelijk doorheen kan en de doorstroom gelijkmatiger is dan bij een ronde buis.

Hogere bouwsnelheid, minder overlast met prefab betonnen duiker

Kies je voor een betonnen duiker die prefab geproduceerd is? Dan weet je zeker dat dit onder optimale omstandigheden is gebeurd. Daarnaast kom je met deze oplossing qua bouwsnelheid en montagegemak niet voor verrassingen te staan. Je maakt namelijk van tevoren afspraken over de prijs en levertijd. Stort je beton in het werk? Dan ben je van allerlei factoren afhankelijk, zoals de weersomstandigheden.

Tot slot kun je de meeste prefab betonnen duikers eenvoudig zelf monteren dankzij simpele voegoplossingen, zeker de veelgebruikte standaard Romein duiker en rubberringduiker mof-spie (R1 - MS). Het is veel sneller dan in het werk gestort beton, wat zorgt voor minder omgevingshinder. Desgewenst voeren we de montage van de betonnen duiker voor je uit.

Weten welk type duiker bij jouw project past?

Romein beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op. 

Download onze keuzehulp