Romein
22 december 2022

Vier voorbeelden van onze projectmatige betonnen duikers in de praktijk

Door een betonnen duiker stroomt vaak water, maar soms lopen er ook dieren, kabels of leidingen doorheen. Waar de elementen ook voor bedoeld zijn, 25% van de situaties vraagt om een maatwerkoplossing. De ondergrond, belasting en bereikbaarheid zijn namelijk overal anders.

Om je een beeld te geven van hoe betonnen duikers in de praktijk worden toegepast, delen we vier voorbeeldprojecten met je. We gaan in elk geval altijd met onze opdrachtgever in overleg om zo voordelig mogelijk tot de perfecte betonnen duiker te komen.

1. In rap tempo twintig nieuwe kunstwerken

Tussen Nijeveen en Meppel moesten maar liefst 20 duikers vervangen worden. Zo snel mogelijk, omdat anders de doorgaande weg én de ventweg te lang afgesloten zouden zijn. We hebben daarom de koppelduiker (R2) uit het bestek omgezet naar een rubberringduiker mof-spie (R1 - MS), met veel repeterende werkzaamheden. Doordat het niet nodig was om de elementen na te spannen kon de montage door de aannemer in eigen beheer worden uitgevoerd.

2. Een betonnen duiker met een speciale constructie 

Een slechte ondergrond, veel vrachtverkeer én gevolgklasse CC3: met deze bijzondere omstandigheden moesten we rekening houden bij het engineeren van de duiker in Zwartewaterland. Het resultaat: een speciale verzwaarde constructie. Verder hebben we het systeem van de nagespannen duiker (R3) van 1,25 meter omgebouwd naar een systeem van 2,5 meter. Dit voor een veel snellere bouwtijd. 

3. Een langere betonnen duiker? Geen probleem!

Een bredere weg in Utrecht vroeg om een langere duiker. Gelukkig konden we eenvoudig doorbouwen dankzij de mof-en-spie-verbinding van onze rubberringduiker mof-spie (R1 - MS). Zo blijkt maar weer dat dit een toekomstbestendig en flexibel systeem is. Extra bijzonder: dit project moest voldoen aan de strenge Richtlijnen Ontwerp Kunstwerken (ROK) van Rijkswaterstaat. Ook dat was geen probleem.

4. Moeiteloos combineren van verschillende elementen

Dankzij de rubberring duiker (R1 - GB) kunnen we verschillende elementen moeiteloos en waterdicht met elkaar combineren. Zoals bij dit project: hier is de waterberging aangesloten op het riool, zodat het water na een hevige regenbui weg kan stromen. Deze voegafdichting hoeft bovendien niet nagespannen te worden, waardoor je de duiker zelf kunt monteren. 

Weten welk type duiker bij jouw project past?

Romein beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op. 

Download onze keuzehulp