Romein
22 december 2022

Hoe kies je de juiste betonnen duiker?

Betonnen duikers: ze zijn er in verschillende soorten en maten. En ze hebben allemaal andere kenmerken, waardoor ze ook veelzijdig inzetbaar zijn. Maar welk type duiker is geschikt voor jouw project?

De keuze voor een betonnen duiker is afhankelijk van verschillende factoren. Van de belasting, de vloeistofdichtheid en de bodem bijvoorbeeld. Ook montagesnelheid en levensduur kunnen een rol spelen. We nemen de type duikers 1 voor 1 met je door.

1. Rubberringduiker mof-spie (R1-MS)

De R1-MS duiker kan geleverd worden als catalogusproduct, dit is de standaard Romein duiker. Daarnaast is een projectmatige R1-Ms duiker ook mogelijk. De duiker is toepasbaar in veel verschillende situaties. Wat dit type nog meer zo geschikt maakt? Dankzij de voegovergangen met mof en spie en daartussen een rubberglijring, is deze duiker makkelijk zelf te monteren. En snel ook, want dankzij de werkende lengte van 2,50 meter heb je minder elementen nodig. De rubberring duiker vraagt om een draagkrachtige ondergrond.

2. Rubberringduiker met GB-profiel (R1-GB)

De R1-GB duiker kan wanneer de montage uitgevoerd wordt door Romein beton worden uitgevoerd in vloeistofdichtheidsklasse 2. De voeg is flexibel, waardoor deze vervorming aankan en toepasbaar is op een minder draagkrachtige ondergrond. Deze vervormingen zijn dan ook de reden dat de duiker een werkende lengte heeft van 1,25 meter. Bijkomend voordeel daarvan is dat een lichtere kraan bij de montage voldoet. Dit product is verkrijgbaar in verschillende constructiediktes.

3. Koppelduiker (R2)

De koppelduiker is ideaal voor dammen, inritten en ontsluitingswegen. Tenminste, op een draagkrachtige ondergrond en bij een gelijkmatige gronddekking en/of belasting. Een zandcement voeg zorgt bij deze duiker voor de afdichting, waarbij het afspannen door Romein Beton uitgevoerd moet worden. Dit type is verkrijgbaar in 1,25 of 2,50 meter en in verschillende constructdiktes. Goed om te weten: we maken gebruik van een praktische koppeling met 4 doorvoeren en één voorspanstreng.

4. Nagespannen betonnen duiker (R3)

Deze variant is bijzonder geschikt voor een minder goede of zelfs slechte ondergrond. En ook bij een ongelijke belasting, een kleine gronddekking of juist een grote, zoals in een dijk. We kunnen de wanddikte namelijk aanpassen, waardoor de mogelijkheden groot zijn. De nagespannen betonnen duiker is verkrijgbaar met een gronddichte (VZA) en een waterdichte voeg (VMA).

Kies je voor de R3 duiker met gronddichte voeg (lengte: 1,25 of 2,5 meter)? Dan verzorgen wij het naspannen met de stalen kabels, maar we kunnen natuurlijk ook de complete montage uit handen nemen. Gaat het om waterdichte voeg (lengte 1,25 meter)? Ook dan verzorgen we de complete montage.

Weten welk type duiker bij jouw project past?

Romein beton produceert verschillende soorten betonnen duikers. Wil je weten welk type duiker het beste bij jouw project past? Download dan onze keuzehulp of neem gerust contact met ons op. 

Download onze keuzehulp