Romein
13 mei 2024

Van onverwachte ontmoeting tot langdurige loopbaan: het verhaal van Rob bij Romein

Rob 25 jaar Romein 1

De manier waarop Rob van der Gaarden 25 jaar geleden bij Romein kwam, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Hij werd namelijk ‘gescout’ toen hij zijn broer hielp met een dakdekkersklusje bij de BMW-dealer. Bij de koffieautomaat kwam hij in gesprek met toenmalig hoofd Berend Dijkgraaf. ‘’We hadden nog maar even gesproken en hij vroeg of ik bij Romein wilde komen werken”, zegt Rob (55).

Daar voelde hij op dat moment nog niets voor. ‘’Ik had net promotie gemaakt bij mijn toenmalige werkgever, Roseboom in Ede. Ik werkte in de grond, weg- een waterbouw en vond dat ik niet zomaar weg kon gaan. Ik had een project op Schiphol van een jaar en dat net was begonnen. Dat wilde ik sowieso afmaken.”

Overstap

Een jaar later maakte hij toch de overstap naar Romein. ‘’Het project op Schiphol was afgerond en ik had het niet heel erg naar mijn zin bij Roseboom, toen Dijkgraaf bij mijn ouders in Dodewaard aanbelde. Ik woonde toen ergens anders, maar ik was toevallig daar. Ik dacht: daar heb je die malloot weer, maar ik heb toch ja gezegd.”

Het eerste jaar bij Romein viel volgens Rob niet mee, ook omdat de leidinggevende hem nogal had opgehemeld. ‘’Hij had gezegd dat hij een hele goede uitvoerder had binnengehaald. Ik merkte in het begin dat ze terughoudend waren en mij een beetje aan het uitproberen waren en dat snap ik ook wel. Dat eerste jaar ben ik met vallen en opstaan doorgekomen, maar daarna hadden ze me geaccepteerd.”

Wat hem van de begintijd is bijgebleven zijn de vele uren die hij als meewerkend voorman samen met zijn collega’s van de montage-afdeling maakte. ‘’We kwamen al gauw op gemiddeld 70 uur per week en er waren ook weleens uitschieters naar 80 of 90 uur. Op zaterdag werken was toen standaard voor ons. We verdienden kapitalen. Ik gaf het ook wel weer uit, want ik kwam graag in de kroeg.”Betonblokje Rob vd Gaarden 25 jaar in dienst

Hij deed het werk van 1999 tot 2003 en werd toen calculator. ‘’Ik wist helemaal niets van de computer, niet eens hoe je ‘m aan moest zetten, maar dat vonden ze niet erg.” Rob leerde in zijn vrije tijd snel met het apparaat omgaan. ‘’Mijn toenmalige relatie was net voorbij en ik kocht een computer waar ik heel wat uren mee doorbracht. Dat heeft wel geholpen. Ik denk dat ik er nu handiger mee ben dan de meeste leeftijdsgenoten.”

Na drie jaar calculeren maakte hij de overstap naar een andere functie: hoofduitvoerder. Dat heet nu teamleider. ‘’Toen ik op kantoor zat, miste ik wel wat. Hele dagen binnen zitten viel me zwaar. Ik was gewend om buiten te zijn en dat kan nu weer. In de functie van teamleider werk je zowel op kantoor als buiten en dat bevalt me goed.”

Rob zorgt ervoor dat de drie bussen met personeel die de montageklussen verzorgen vlotjes aan de slag kunnen. ‘’Mijn werk bestaat uit werkbezoeken, locatieschouwen, voorbereidingen treffen voor de logistiek, overleg met aannemers, bouwvergaderingen bijwonen en nog meer. Een afwisselende functie. Met ons team zijn we een bedrijfje binnen het bedrijf Romein.”

Maar hij is breder bezig dan alleen als teamleider. ‘’Een jaar of tien geleden ben ik in de ondernemingsraad terecht gekomen. Eigenlijk was iemand anders gekozen, maar die kreeg vrij snel een functie bij ASCEM en toen kwam ik als nummer 2 in de OR. ‘’Ik had me eigenlijk uit nieuwsgierigheid beschikbaar gesteld. Ik wou weleens zien hoe het ging.” Inmiddels zit hij ook namens de ondernemingsraad in de VAM-commissie, die gaat over veiligheid, arbo en milieu.

Rob is geen jobhopper en verwacht bij Romein over een jaar of twaalf zijn pensioen te halen. ‘’Lekker afwisselend binnen en buiten, omgaan met mensen en veel vrijheid in een brede functie.  Bovendien vind ik dat ik trouw moet blijven aan BTE. Ze hebben me altijd gesteund toen ik er in 2016 lang uit was vanwege ziekte. Dat waardeer ik.”