“We vieren dit jaar dat Romein 75 jaar bestaat; maar wist je dat we eigenlijk al veel verder teruggaan?” Met die woorden nam Romein Controller Jenneke Silvis contact met ons op. Jenneke had vanuit, zoals het zelf aangeeft, ‘vak idioterie’ een onderzoek gedaan naar de historie van Romein. Een speurtocht in de archieven van het Gelders Archief bracht duidelijkheid: Romein dateert van 1875!
Jenneke werkt nu zo’n vijf jaar bij Romein. En zoals het een goed controller betaamt blinkt ze uit in de details. “Ik wist dat we weliswaar in de huidige vorm 75 jaar bestaan, maar ik had ook van de zoon van voormalig eigenaar Wim Romein begrepen dat het bedrijf al veel langer bestond en ooit was gestart als aannemersbedrijf en onderneming in kleine betonartikelen. Ik had contact met hem gezocht naar aanleiding van een opmerking van een collega, die in een uittreksel van de Kamer van Koophandel andere jaartallen had gezien. Het liet me niet los. En wat doe je dan? Dan ga je het uitzoeken; zo werkt dat bij mij”, lacht Jenneke voluit.
Ze startte haar zoektocht eerst binnen het bedrijf en nam vervolgens contact op met het Gelders Archief. Het Gelders Archief is een informatiecentrum dat gevestigd is in Arnhem. Ze verzamelen en beheren al twee eeuwen regionale archieven en historische collecties om ze beschikbaar te stellen aan een breed publiek.
Jenneke vroeg er de stukken over Romein op en ontving twee historische documenten. “Een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van W. Romein en Zoon uit Hien en het aangepaste uittreksel van W. Romein en Zonen uit Dodewaard.”, vertelt Jenneke. “En uit die beide stukken kon ik een herleiden dat de start van ons bedrijf al in 1875 plaatsvond.”
In 1941 ziet het aannemersbedrijf, de vennootschap W. Romein en Zn., het levenslicht. In de akte staat in rode handgeschreven krulletters vermeld dat het tijdstip van vestiging 1875 betreft. De beide vennoten, Willem Romein Sr. en Willem Romein Jr. uit resp. 1894 en 1918, ondertekenen de akte in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog. W. Romein en Zn. is dan gevestigd in Dodewaard. Enkele jaren later wijzigen vader en zoon de bedrijfsactiviteiten naar ‘de vervaardiging van kleine betonartikelen’.
Er worden gedurende de jaren die volgen nog wat wijzigingen aangebracht in de naam, de privéadressen van de vennoten en het zaakadres. De handelsnaam W. Romein en Zoon wordt W. Romein en Zonen en gaat dan weer terug naar W. Romein en Zoon. In 1949 zien we dat Willem Romein Jr. verder gaat met broer Dirk in een VOF. Bij de Kamer van Koophandel worden de bedrijfsactiviteiten omschreven als betonwarenfabriek. Het bedrijf is gevestigd in Hien (gemeente Dodewaard). “En dat is dus het moment dat Romein, zoals we het nu kennen, is gestart”, gaat Jenneke verder. “De VOF wordt in 1964 ontbonden en de onderneming wordt ingebracht in de naamloze vennootschap W. Romein en Zn. NV. En de rest is bekend. Wim Romein Sr (tijdens de oprichting nog Jr.) en broer Dirk verkopen de onderneming in 1972.”
Voor Jenneke is de speurtocht voorbij. “Romein bestaat 75 jaar; dat is duidelijk. Maar wat vond ik het leuk om te ontdekken dat de naamgevers van ons bedrijf al veel langer actief waren en we dus een fundament hebben van meer dan een eeuw oud! Dat is toch geweldig?”
Dalwagen 55
6669 CB Dodewaard
Postbus 11
6669 ZG Dodewaard